d

Kdo je bila Luisa?

Kdo je bila Luisa?

Marec je mesec, ko praznujemo vse ženske in tudi vse matere. Zato se mi zdi primerno, da spregovorimo o kakšni zanimivi ženski tudi tule.

Na sprehodu po grajski okolici sem pred kratim napravila tale posnetek na zgornji fotografiji.

Ob gradu Snežnik stojijo pristave. Za njimi se vzpenja hrib Slivak. Tik pod vrhom je pečina na kateri je lepa razgledna točka, kjer najdemo tudi ta kamen z napisom. Kraj se po naše imenuje Luojzәn štajn, od Luisen stein ali Luizin kamen. Razgledna točka s pogledi na Loško dolino in tudi zaključek grajskih sprehajalnih poti. Na tem kraju so grajski prirejali vsakoletno zabavo na sv. Štefana dan, t.j. 26. decembra, kot zaključek lovske sezone. 

Po Luisi niso poimenovali le razgledne točke, njeno ime nosi tudi ena od cest v Snežniških gozdovih. Luizina cesta “Luisen Strasse” je bila dokončana leta 1888 v dolžini 15ih km. Mimo Bičkih lazov pelje na Mašun, kjer se priključi na Schönburgovo cesto.

Princesa Luisa je bila žena princa Jurija oz. Georga Schönburg Waldenburg.

V šestdesetih letih 19. stoletja sta prišla iz daljne Saške na podedovan grad Snežnik in začela obnavljati močno zanemarjeno posestvo.

V zakonu so se jima rodili trije otroci: Herman, ki je po očetovi smrti podedoval posestvo Snežnik ter Ulrik in Ana.

Luisa je ovdovela leta 1900.Po Luisi niso poimenovali le razgledne točke, njeno ime nosi tudi ena od cest v Snežniških gozdovih. Luizina cesta “Luisen Strasse” je bila dokončana leta 1888 v dolžini 15ih km. Mimo Bičkih lazov pelje na Mašun, kjer se priključi na Schönburgovo cesto.
a

Pon ‒ Pet: 9 ‒ 17

Sem lokalna turistična vodnica in interpretatorka naravne in kulturne dediščine z licenco za vodenje po Notranjski, deželi Zelenega krasa. Ta v svojo turistično ponudbo povezuje občine Loška dolina, Cerknica, Bloke, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica.

E janja.urbiha@gmail.com
T +386 31 788 282