VODENE DELAVNICE POLSTENJE

KAJ JE

Polstenje je ustvarjanje s česano ovčjo volno. To je prijetna ročna spretnost, ki se je vsak lahko nauči. Ob vsem tem pa nastajajo lepi in uporabni predmeti, iz naravnega materiala – volne. Volneni izdelki ne obremenjujejo okolja. Pri na velja za skoraj izumrlo obrt, zato si prizadevamo, da bi jo obudili in znanje podali čim več ljudem.

KAKO SE JE ZAČELO

Z njim sem se spoznala na eni od krožkov, ki sem se ga sama udeležila. Učili smo se o volni in polstenje je eno od najstarejših načinov pridelovanja volne. Želela sem raziskati, kako je bilo s to obrtjo pri nas in sem ugotovila, da je bila prisotna tudi na naših tleh, vendar kasneje pozabljena. Postopoma smo jo skozi delavnice obudili tudi v naših krajih, ter jo dvignili na višjo raven, saj smo se naučili izdelovati zelo moderne izdelke kot so polstena mila, ogrlice, obeski, ogrlice, polrokavičke, zimski in dekorativni šali, različne blazinice, prtički, torbice …

POMEN

Izdelava in rokovanje z naravnimi materiali sprošča in pomirja tako odrasle, kot tudi otroke, vzpodbuja njihovo ustvarjalnost in vztrajnost. Volneni oz. polsteni izdelki so prijazni do našega telesa, saj nas varujejo tako pred vročino, kot pred mrazom. Ustvarimo lahko čudovite izdelke kot so: polstena mila, ogrlice, obeske, cvetlične pasove/ogrlice, polrokavičke, zimske in dekorativne šale, različne blazinice, prtičke, torbice
Izdelave se lahko loti prav vsak.

Polstenje je ustvarjanje s česano ovčjo volno

DELAVNICE

Delavnice so prilagojene predznanju udeležencev in nanje ste vabljeni ste vabljeni tako začetniki kot tisti, ki že imate izkušnje s polstenjem.

UVODNE DELAVNICE

Na uvodni delavnici se najprej spoznate z lastnostmi materiala in osnovnih tehnikah obdelovanja ovčje volne. Če se boste odločili za tehniko suhega polstenja si boste s posebno iglico izdelali živalski motiv na stiropor kroglici in s tem osvojili osnovo te tehnike. Če boste izbrali tehniko mokrega polstenja, boste osnove osvojili z izdelavo prtiča, lahko tudi žogice ali kroglic za ogrlico. Vsi ti izdelki so osnova za nadaljevanje. Možno se je odločiti tudi za le eno od tehnik. Ta delavnica traja 4 ure. Na nadaljevalni delavnici lahko izdelujete kompleksnejše izdelke kot so etui, damske torbice, nakit, šal v kombinaciji s svilo, različne cvetlice itd… Za te izdelke lahko potrebujete več časa, zato traja delavnica od 4-6 ur.

VRSTE POLSTENJA


Poznamo več tehnik polstenja, v grobem pa se deli na suho, kjer ovčjo volno obdelujemo s posebno iglo in mokro, kjer s pomočjo milnice obdelujemo volno v želene oblike. Filc lahko uporabljamo tudi kot popestritev druhih naravnih materialov npr. svile in bombažem.

NAKUP POLSTENIH IZDELKOV

Možen je nakup že izdelanih kosov polstenih izdelkov ali izdelava po naročilu prav za vas. Prodaja na stojnicah ali v Kozariščah, po predhodnem dogovoru. Nekaj primerov izdelkov, si lahko ogledate v galeriji.

Prijazno do kože POLSTENO MILO ŠAL PAS
a

Pon ‒ Pet: 9 ‒ 17

Sem lokalna turistična vodnica in interpretatorka naravne in kulturne dediščine z licenco za vodenje po Notranjski, deželi Zelenega krasa. Ta v svojo turistično ponudbo povezuje občine Loška dolina, Cerknica, Bloke, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica.

E janja.urbiha@gmail.com
T +386 31 788 282